Úvodni strana » RECEPTY Z BEDÝNEK

Ředkvičky

Vždy na jaře a na podzim potěší všechny, kteří si hlídají linii. Mají totiž velmi nízkou kalorickou hodnotu. Jejich chuť je pálivá, někdy vodová - závisí obecně na zálivce a počasí během vegetace. Jedlé jsou i listy ředkviček.

 Hlávkový salát s ředkvičkami

  • hlávkový salát podle množství a chuti strávníků, několik ředkviček

zálivka: 3/4 hrnku vody, 5 - 6 lžiček cukru, 3 - 4 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce olivového oleje

Postup: Salát opereme a velké listy natrháme na menší kousky. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme citrónovou šťávu a promícháme. Salát v míse smíchaný s ředkvičkami pokapeme olejem, zalijeme zálivkou a promícháme.
Množství cukru a citrónové šťávy si samozřejmě můžeme upravit podle své chuti.

Ředkvičková smaženice

  •  400 g ředkviček, 8 vajec, lžíce másla, středně velká cibule, drcený kmín, mletý pepř, petrželová nať, sůl

Postup: Ředkvičky očistíme nakrájíme na tenké plátky. Cibuli jemně nakrájíme, osmahneme ji na másle, vložíme na ni ředkvičky, osolíme, opepříme, přidáme trochu drceného kmínu, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Pak ředkvičky zalijeme rozšlehanými a osolenými vejci, promícháme a necháme na ohni tak dlouho, až se vejce srazí. Nakonec je posypeme jemně sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem.

Zapečené ředkvičky

  • 250 g ředkviček, 3 lžíce medu, 50 g cukru, mletá skořice, 2 lžíce másla

Postup: Ředkvičky pečlivě omyjeme. Pokud jsou velké, můžeme je rozpůlit a případně i předvařit. Máslo rozpustíme a smícháme s medem a podle chuti přidáme skořici. Do formy na muffiny rozdělíme ředkvičky. Přelijeme je máslem s medem, pocukrujeme a asi 20 - 30 minut je zapékáme na 180 stupňů. Podáváme je teplé nebo studené. Můžeme je zjemnit zakysanou smetanou a oříšky.

Hlávkový salát 

Rozličné druhy hlávkového salátu patří k našim nejcennějším potravinám, a to pro svůj vysoký obsah organické vody - mezi 92 a95% a a pro bohaté množství draslíku, sodíku, vápníku a především hořčíku a železa. Obsahují dále důležité prvky jako křemík a fluor. Zelené odrůdy obsahují hodně hořčíku, který je součástí zeleného listového barviva chlorofylu. Hořčík je důležitý pro látkovou výměnu a přenos nervových vzruchů ve svalech. Jeho nedostatek vede k únavě, nervozitě, nedostatečné soustředěnosti.


Hlávkový salát Mimóza

  • 1 hlávkový salát
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 vejce
  • 1/2 menšího citronu
  • 6 lžic jemného rostlinného oleje, ideálně lisovaného za studena
  • sůl

Postup: Ze salátu odeberte vnější listy, srdíčka šetrně propláchněte a nechte stonkem vzhůru důkladně okapat.

  1. Strouhanku nasucho opečte v nepřilnavé pánvi dozlatova. Vajíčka uvařte natvrdo, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na centimetrové kostičky. Potom je obalte v teplé opražené strouhance.
  2. V misce vymíchejte metličkou citronovou šťávu, sůl a olej, až vznikne hustá zálivka. Srdíčka salátu rozkrojte na několik kousků anebo rozeberte na lístky a ještě trochu natrhejte. Promíchejte se zálivkou a rozdělte na dva talíře.
  3. Salát na talířích posypte připravenými vajíčky. Ihned podávejte, protože křupavá strouhanka stáním vlhne a salát uvadá vlivem zálivky.


 

Salátová okurka

Je vodnatá podlouhlá zelenina se zelenou slupkou a světlou dužninou, která se pěstuje i v České republice ve sklenících a foliacích. Díky svému tvaru se jí lidově říká „hadovka“. Rostlina, která je plodí, kvete žlutými květy a má stonek i listy pokryté drsnými chloupky. Neobsahuje téměř žádné kalorie, protože většinu okurky tvoří voda, je proto vhodná při dietách a půstech.

Klobásky a okurkový salát

* 2 salátové okurky
* sůl
* 2 jarní cibulky
* 1 kelímek zakysané smetany light
* 1 stroužek česneku
* čerstvý kopr
* pepř
* 2 nožičky pikantní klobásy (čabajka)

1.Omyté okurky oloupeme, nakrájíme na kostičky a posolíme. Po deseti minutách slijeme přebytečnou vodu.
2.Jarní cibulku omyjeme a zelené části nasekáme na jemno.
3.Zakysanou smetanu promícháme s prolisovaným česnekem, přidáme natrhaný kopr a pepř, dochutíme solí.
4.V míse promícháme okurky, ochucenou smetanu a dáme vychladit.
5.Okurky rozdělíme do misek a podáváme s nakrájenou pikantní klobáskou a čerstvým chlebem.



Jarní cibulka

Jarní cibulka je ve své podstatě jen brzy sklizená cibule. Měla by tedy mít ty stejné výborné účinky na organismus, jako má cibule, jen je pro mnoho lidí stravitelnější v syrovém stavu. A tak v době, když už uskladněná podzimní cibule už končí svoji sezónu, nastupuje právě tato jarní vzpruha, která se výborně hodí jako posila proti jarním rýmám, nachlazení a únavě.

Jarní cibulku dejte v jedné vrstvě na gril. Aby změkly, potřebují něco málo pod pět minut, a tak je nejlepší je dát na menší žár grilu.


 Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou

Cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka i s natí. Tvaroh osolíme a opepříme, pokud je příliš hustý přidáme pár lžiček smetany nebo mléka, řádně promícháme a nakonec vmícháme i pokrájenou cibulku. Necháme vychladit. Množství ingrediencí záleží na počtu strávníků.

Podáváme s čerstvým tmavým pečivem nebo rovnou namažeme na plátky chleba. Lehké, zdravé, osvěžující.



Kedlubna 

 Kedluben je blízký příbuzný všech košťálovin (zelí, květák, kapusta a kadeřávek).Kedluben má až 60 mg vitaminu C ve 100 g, pro leckoho možná překvapivě mnoho karotenu, vitamínu E, vitamíny skupiny B a vzácný vitamín K. Dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, zinek. Nalezneme v něm i draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, chlór, bór, železo, jód, kobalt, měď, molybden, nikl, stříbro, chróm, fluor, zinek i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, biotin a selen. Kedlubny v sobě obsahují cholagogum, což je látka zvyšující vylučování žluči a urychlující vyprazdňování žlučníku. Trávení také napomáhají díky obsahu vlákniny. Cukry obsažené v kedlubnu obsažené jsou dobře snášeny i diabetiky. Obsah jednotlivých cenných látek se mírně liší dle jednotlivých odrůd. Kedluben však není vhodný pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubnu vyvolávají bolestivé podráždění.

 Kedlubnový salát se smetanou

  • 4-5 kedluben

  • 2 vejce natvrdo

  • 1 svazek petrželové natě, nebo čerstvého kopru

  • nať mladé cibule

  • sůl

  • 0,2 l zakysané smetany

Kedlubny oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nebo je nakrájíme na kostičky. Přidáme jemně nakrájenou petrželku nebo kopr, na kolečka nakrájenou cibulovou nať, osolíme, promícháme a zalijeme smetanou. Můžeme ještě přikyselit lžicí citronové šťávy.



Kopr

Kopr se používá jako zelenina, koření a jako léčivka. Užívají se celé rostliny kromě kořenů - nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno.Bylina se používá především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky, zelí a cibule.

 Uzený losos se zálivkou

Zkuste připravit jednoduchý slavnostní předkrm z uzeného lososa a sýru cottage, ochucený čerstvým koprem. 

Postup: Citron řádně omyjeme. Z jedné poloviny vymačkáme šťávu a druhou polovinu použijeme na ozdobu. Čerstvý kopr jemně usekáme. Okurku omyjeme, osušíme a pomocí škrabky nakrájíme na dlouhé nudle. Cottage promícháme s jednou lžící usekaného kopru a podle chuti osolíme.

Zálivka: Olej promícháme s citronovou šťávou, jednou lžící usekaného kopru a necháme 15 minut rozležet.

Na talíře rozložíme do půlkruhu plátky lososa a do středu navršíme ochucený cottage. Na zbylou část talíře aranžujeme pruhy zelené okurky a vše zakapeme zálivkou. Ozdobíme kouskem citronu a snítkou kopru. Jako přílohu k uzenému lososu se zálivkou podáváme opečený toast z bílého chleba.